Gå til indhold

Politiske forhold

Efter afskaffelsen af militærdiktaturet (1973-1990) under Augusto Pinochet har Chile på ny genoptaget den demokratiske tradition, som har kendetegnet landet i størstedelen af tiden siden uafhængigheden fra Spanien i 1818. Siden 1990 har Chile været ledet af demokratisk valgte regeringer. De første fire regeringer var sammensat af centrum-venstre koalitionen La Concertación Por la Democracia, der bestod af partierne 'Kristne Demokrater' (DC), 'Socialist Partiet' (PS), 'Partiet for Demokrati' (PPD) og det 'Radikale Sociale Demokratiske Parti' (PRSD). Siden har centrum-venstre og centrum-højrekoalitoner skiftedes til at vinde præsidentposten. 2022 tiltrådte præsident Gabriel Boric, støttet af en venstrefløjskoalition, hvis ledende kræfter er Frente Amplio (FA) og kommunistpartiet. I regeringen deltager repræsentanter for flere centrum-venstrepartier.   

Chile fører en udenrigspolitik med deltagelse i såvel globale som regionale internationale institutioner. Ligesom Chiles optagelse i 2009 i OECD – som det første Sydamerikanske land – markerer en milepæl i landets økonomiske og demokratiske udvikling.

Chile lægger stor vægt på det regionale og internationale samarbejde og er med i sammenslutningen af amerikanske stater, OAS. Endvidere er Chile associeret medlem af Mercosur (Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay). Chile er også medlem af APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation), Pacific Alliance og ProSur.

Chile er tilhænger af markedsøkonomi og det frie, internationale handelssystem i WTO og søger gennem frihandels- og økonomiske aftaler at sikre bedst mulig markedsadgang for sine eksportprodukter på de vigtige markeder i Sydøstasien, EU samt Nord- og Sydamerika. Chile er et af de lande i verden, der har indgået flest handelsaftaler. En oversigt over gældende handelsaftaler kan ses her: Link

I november 2002 underskrev Chile en associeringsaftale med EU som omfatter politisk, økonomisk, uddannelsesmæssigt og teknologisk samarbejde, samt en frihandelsaftale. Sidstnævnte trådte i kraft 1. februar 2003 og har allerede nu medført en væsentlig forøgelse af de kommercielle og politiske forbindelser mellem Chile og EU's medlemslande.

Chile har undertegnet flere dobbeltbeskatningsaftaler, bl.a. med Danmark, som trådte i kraft 1. januar 2005.

 

Chiles nuværende regering er ledet af præsident Gabriel Boric for perioden marts 2022 - marts 2026. En oversigt over regeringen kan ses her: Link