Spring til indhold

Politiske forhold

Præsident: Sebastián Piñera Echenique  (RN)

Vicepræsident og Indenrigsminister: Andrés Chadwick (UDI)

Udenrigsminister: Roberto Ampuero (uafhængig)

Forsvarsminister: Alberto Espina (RN)

Finansminister: José Ramón Valente (uafhængig)

Efter afskaffelsen af militærdiktaturet (1973-1990) under Augusto Pinochet har Chile på ny genoptaget den demokratiske tradition, som har kendetegnet landet i størstedelen af tiden siden uafhængigheden fra Spanien i 1810. Siden 1990 har Chile været ledet af seks demokratisk valgte regeringer. De første fire regeringer var sammensat af centrum-venstre koalitionen, La Concertación Por la Democracia, der bestod af partierne 'Kristne Demokrater' (DC), 'Socialist Partiet' (PS), 'Partiet for Demokrati' (PPD) og det 'Radikale Sociale Demokratiske Parti' (PRSD). I 2010 blev en højrefløjs regering indsat for en firårig periode med Sebastian Piñera som præsident. Det var første gang i mere end 50 år, at en højrekandidat blev demokratisk valgt til det højeste embede i Chile. Piñeras regering var sammensat af uafhængige ministre (forhenværende teknokrater, akademikere og forretningsfolk) og af ministre fra højrefløjspartierne National Fornyelse (RN) og Den Selvstændige Demokratiske Union (UDI). I 2014 fik centrum-venstre fløjen igen magten i form af La Nueva Majoría koalitionen (samme fire partier som La Concertación koalitionen samt 3 nye venstreorienterede partier IC, PC og MAS). I 2018 vandt Sebastián Piñera endnu en gang præsidentvalget med centrum-højre/ højre coalisionen Chile Vamos, som er sammensat af partierne RN, UDI, Evópoli og PRI.

De to første Concertación-regeringer blev ledet af en præsident fra det kristendemokratiske parti, den tredje af Ricardo Lagos fra PPD og den fjerde af Socialistpartiets Michelle Bachelet der blev den første statschef fra Socialist Partiet siden præsident Salvador Allende og samtidig den første kvindelige præsident i Chile.

Chile fører en udenrigspolitik med deltagelse i såvel globale som regionale internationale institutioner. Navnlig er Chile meget aktiv inden for menneskerettigheder og fredsbevarelse og har bl.a. sendt styrker til forskellige, konfliktramte områder. Især kan fremhæves et stort FN-engagement på Haiti. Ligesom Chiles optagelse i 2009 i OECD – som det første Sydamerikanske land – markerer en milepæl i landets positive økonomiske og demokratiske udvikling.

Chile lægger stor vægt på det regionale samarbejde og er med i sammenslutningen af amerikanske stater, OAS (chilenske José Miguel Insulza sidder på formandsposten). Endvidere er Chile associeret medlem af Mercosur (Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay).

Generelt anses Mercosur for at få stor betydning for Chile på længere sigt, ikke mindst fordi samarbejdet er ensbetydende med en regional integration, der ud over handel også omfatter områder som kultur, energi og infrastruktur. Chile er også medlem af APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) og Santiago var vært for topmødet i 2004.

Chile er tilhænger af markedsøkonomi og det frie, internationale handelssystem i WTO og søger gennem frihandels- og økonomiske aftaler at sikre bedst mulig markedsadgang for sine eksportprodukter på de vigtige markeder i Sydøstasien, EU samt Nord- og Sydamerika.

I november 2002 underskrev Chile en associeringsaftale med EU som omfatter politisk, økonomisk, uddannelsesmæssigt og teknologisk samarbejde, samt en frihandelsaftale. Sidstnævnte trådte i kraft 1. februar 2003 og har allerede nu medført en væsentlig forøgelse af de kommercielle og politiske forbindelser mellem Chile og EU's medlemslande.

I august 2006 underskrev Chile en frihandelsaftale med Kina og blev dermed det første land i verden, som Kina har indgået en sådan aftale med. Aftalen trådte i kraft i oktober 2006. I slutningen af 2002 indgik Chile tillige en frihandelsaftale med Sydkorea og i slutningen af 2004 trådte frihandelsaftalen mellem Chile og USA endelig i kraft efter at have været undervejs i en lang årrække. Aftalen er en politisk triumf for Chile og forventes at indebære en forøgelse af samhandlen mellem de to lande samt et større antal amerikanske investeringer i Chile.

Endelig kom landet i 2006 atter med i Andes-staternes samarbejde Comunidad Andina (CAN), som Chile havde trukket sig ud af under Pinochet. Chile har herudover undertegnet en frihandelsaftale med EFTA-landene i juni 2003 og har indgået adskillige bilaterale frihandelsaftaler med lande i Latinamerika samt Canada, der har toldliberaliseret ca. 92% af samhandelen med disse lande.

Yderligere aftaler forhandles med bl.a. Det Centralamerikanske Fællesmarked og flere lande i Asien, herunder Japan og Indien samt P4 (New Zealand, Singapore, Brunei og Chile). Chile stiller sig tillige meget positiv overfor forhandlinger om et fælles frihandelsområde for hele Nord- Syd- og Mellemamerika, FTAA. Chile har undertegnet flere dobbeltbeskatningsaftaler, bl.a. med Danmark, som trådte i kraft 1. januar 2005.