Gå til indhold

pOLITISKE FORHOLD

Efter afskaffelsen af militærdiktaturet (1973-1990) under Augusto Pinochet har Chile på ny genoptaget den demokratiske tradition, som har kendetegnet landet i størstedelen af tiden siden uafhængigheden fra Spanien i 1818. Siden 1990 har Chile været ledet af demokratisk valgte regeringer. De første fire regeringer var sammensat af centrum-venstre koalitionen La Concertación Por la Democracia, der bestod af partierne 'Kristne Demokrater' (DC), 'Socialist Partiet' (PS), 'Partiet for Demokrati' (PPD) og det 'Radikale Sociale Demokratiske Parti' (PRSD). I 2010 blev en centrum-højre regering indsat for en firårig periode med Sebastian Piñera som præsident. I 2014 fik centrum-venstrefløjen igen magten i form af La Nueva Majoría koalitionen (samme fire partier som La Concertación koalitionen samt 3 nye venstreorienterede partier IC, PC og MAS). I 2018 vandt Sebastián Piñera endnu en gang præsidentvalget med centrum-højre koalitionen Chile Vamos, som er sammensat af partierne RN, UDI, Evópoli og PRI.

Chile fører en udenrigspolitik med deltagelse i såvel globale som regionale internationale institutioner. Ligesom Chiles optagelse i 2009 i OECD – som det første Sydamerikanske land – markerer en milepæl i landets økonomiske og demokratiske udvikling.

Chile lægger stor vægt på det regionale og internationale samarbejde og er med i sammenslutningen af amerikanske stater, OAS. Endvidere er Chile associeret medlem af Mercosur (Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay). Chile er også medlem af APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation). pacific Alliance og ProSur.

Chile er tilhænger af markedsøkonomi og det frie, internationale handelssystem i WTO og søger gennem frihandels- og økonomiske aftaler at sikre bedst mulig markedsadgang for sine eksportprodukter på de vigtige markeder i Sydøstasien, EU samt Nord- og Sydamerika. hile er et af de lande i verden, der har indgået flest handelsaftaler. En oversigt over gældende handelsaftaler kan ses her: https://www.subrei.gob.cl/modulo-de-acuerdos-comerciales/

I november 2002 underskrev Chile en associeringsaftale med EU som omfatter politisk, økonomisk, uddannelsesmæssigt og teknologisk samarbejde, samt en frihandelsaftale. Sidstnævnte trådte i kraft 1. februar 2003 og har allerede nu medført en væsentlig forøgelse af de kommercielle og politiske forbindelser mellem Chile og EU's medlemslande.

Chile har undertegnet flere dobbeltbeskatningsaftaler, bl.a. med Danmark, som trådte i kraft 1. januar 2005.

 

Chiles nuværende regering er ledet af præsident Sebastian Piñera for perioden marts 2018 - marts 2020. En oversigt over regeringen kan ses her: http://www.subdere.gov.cl/autoridades-nacionales/ministros-subsecretarios