Gå til indhold

Chile som marked

Chile er kendetegnet ved politisk stabilitet og har igennem mere end to årtier ført en sund økonomisk politik. Landet råder over stærke institutioner, velfungerende infrastruktur, en konkurrencedygtig banksektor og en kvalificeret arbejdsstyrke. Derudover byder landet på spændende muligheder for danske eksportører. Den nuværende regering har vedtaget en række ny lovgivning inden for digitalisering og i forbindelse med den grønne omstilling, der skaber nye veje ind på det chilenske marked.

På flere områder adskiller Chile sig fra det øvrige Latinamerika. Landet har et velfungerende og politisk stabilt samfund, der igennem mere end to årtier har ført en sund økonomisk politik, kendetegnet ved lav inflation kombineret med solid og stabil vækst. Chile ligger også i den absolutte top i Latinamerika på en række internationalt anerkendte ranglister. 

Chile er på en 44. plads i FN's Human Development Index i 2022 og rangerer dermed øverst blandt de latinamerikanske lande.

Som nr. 38 på World Economic Forums (WEF) Global Competitiveness Index 2022 er Chile det mest konkurrencedygtige land i Latinamerika.

Chile er det 2. mindst korrupte lande i Latinamerika (efter Uruguay) ifølge Transparency International’s Corruption Perception Index 2023. 

Chile er rangeret som et af de latinamerikanske lande der modtager flest udenlandske investeringer i forhold til BNP. I absolutte termer modtager Chile tredjeflest udenlandske investeringer efter Brasilien og Mexico. Dette fremgår af rapporten Foreign Direct Investment in Latin America and the Caribbean 2023, der udgives af Economic Cooperation for Latin America and the Caribbean (ECLAC).

Chiles økonomi

Chile har de sidste 20 år haft en gennemsnitlig årlig vækst på 3,5 %. Chile blev også ramt af Covid-19 pandemien; dog i et begrænset omfang. Finans- og pengepolitiske stramninger stabiliserede Chiles økonomi, men hæmmede væksten i 2023. Den økonomiske aktivitet forventes dog at komme sig gradvist i 2024.

Den økonomiske vækst, som har præget Chile gennem de seneste 20 år, har bevirket, at Chile i dag har en af de sundeste økonomier i Latinamerika med hensyn til både markedsøkonomiske forhold og sociale vilkår. Til trods for at fattigdommen er væsentligt reduceret gennem de seneste årtier, er der dog stadig en skæv fordeling af de økonomiske ressourcer i landet. En af Chiles hovedudfordringer er derfor at skabe øget, samt inkluderende vækst.

Chile forsøger at udnytte den grønne omstilling, hvor investeringer i vedvarende energi og planen om en udvidet litiumproduktionen potentielt kan bidrage til øget vækst fremover.

Chiles klimalov

I 2020 præsenterede Chiles daværende regering en ny klimastrategi og et ambitiøst mål om at opnå CO2-neutralitet før 2050. Strategien mødte bred politisk opbakning og førte i 2022 til vedtagelsen af en klimalov, der sætter rammerne for landets grønne omstilling. Loven indebærer bl.a. målsætninger som:

  • 65% reduktion af kulforbruget i landets energiproduktion i 2025.
  • 80 % af Chiles el-produktion skal være bæredygtig i 2030.
  • 100% af Chiles offentlige transport skal være CO2 neutral i 2040.
  • 20% af landets brændstofforsyning skal kommer fra grøn brint i 2040.
  • Chiles industri- og minesektor skal have reduceret deres emissioner med 70% i 2050.

Som et led i disse mål investerer Chile massivt i grøn teknologi og infrastruktur, hvilket skaber spændende muligheder for danske virksomheder på det chilenske marked.

Frihandelsaftaler

Chiles stadigt stigende udenrigshandel understøttes af de frihandels- og associeringsaftaler, landet har indgået med bl.a. EU.

I 2022 afsluttede EU og Chile forhandlinger om en modernisering af associeringsaftalen, nu kaldet ’EU-Chile Advanced Framework Agreement’. Associeringsaftalen med EU er en hjørnesten i den danske eksport til Chile. Den nye aftale fjerner de fleste toldsatser på samhandlen mellem Chile og EU. 99.9% af EU’s eksport til Chile vil således blive toldfri med den nye aftale.

Aftalen fremmer derudover handel med tjenesteydelser, giver europæiske investorer bedre vilkår og vil gøre det lettere for små virksomheder at drive forretning i Chile.

Dansk eksport til Chile

Den samlede danske vareeksport til Chile udgjorde i 2023 DKK 1,7 milliarder. 


Kilde: www.statistikbanken.dk

Den danske vareeksport til Chile er koncentreret omkring forholdsvis få produktgrupper, hvor ca. 43 % af den danske eksport til Chile består af maskiner og -tilbehør til forskellige industrier. Medicinske og farmaceutiske produkter udgør 37%. De resterende 40 % består hovedsageligt af produktgrupper som, kemiske materialer, organiske kemikalier, tekniske og videnskabelige instrumenter, diverse forarbejdede varer, samt metalvarer.

 

Kilde: www.statistikbanken.dk

The Trade Council ved Danmarks Ambassade i Santiago har identificeret fire vækstområder for danske virksomheder, der ønsker at komme ind på det chilenske marked: Energi, fødevarer og landbrug, tech og sundhed. Du kan læse mere om her.

For yderligere information om mulighederne for dansk eksport til Chile kontakt venligt Trade Council. Se kontaktinformationer i boksen til højre.

 

Kilder: The EU-Chile agreement explained (europa.eu)StatistikbankenChile Overview: Development news, research, data | World Bank