Gå til indhold

Energi

Chiles energisektor

Chile har, som et af de eneste lande i Sydamerika, meget få forekomster af fossile brændstoffer, og landet er derfor afhængig af energiimport fra de omkringliggende lande. Samtidig er Chile i den unikke position, at landet har en stor opsparing primært grundet sin store kobber-eksport. Chile har altså både incitamentet og ressourcerne til at investere i udviklingen af vedvarende energi og derved reducere sin afhængighed af fossile brændstoffer.

Chiles vej mod den grønne omstilling er særligt centreret i mineindustrien. Mineindustrien er den største industri i Chile og har en central rolle i landets eksport. Chiles mineministerie har fremlagt en national minepolitik, der indeholder en række initiativer, der skal beskytte vand, jord, luft og biodiversitet. Derudover indeholder politikken en målsætning om at reducerer CO2-udledningen fra mineprojekter med mindst 50% inden 2030. Med sin nye klimalov har Chile sat sig ambitiøse mål for CO2-reduktion, disse indfries også gennem udviklingen af grønne brændstoffer, herunder grøn ammonium og hydrogen. I 2020 offentliggjorde Chiles tidligere regering en strategi for grøn hydrogen, som den nuværende regering i 2024 fremlagde en ny handlingsplan for. Regeringens målsætning er at producere 200k/ton brint årligt til mindre end 1,5 USD/kg. Den grønne omstilling af mineindustrien og nye investeringer i grøn hydrogen og vedvarende energi skaber flere eksportmuligheder for danske virksomheder. Læs mere om danske eksportmuligheder i mine- og hydrogenindustrien nedenfor.

Mineindustrien

Mineindustrien er den største industri i Chile og spiller en central rolle i landets eksport og grønne omstilling. Chile er verdens største producent af kobber med 28 % af den globale produktion, samt 21 % af de globale reserver. Chile er verdens 2. største producent af litium (efter Kina) og har 23 % af den globale markedsandel. Chile er også den 2. største producent af molybdæn og den 4. største producent af sølv. Mineindustrien i Chile er i stigende vækst, og står for 15% af landets GDP og 62% af landet eksport. Eksporten af minedrift beløb sig til ca. 54 mia. USD i 2022, hvilket er en stigning på 50% siden 2020. Særligt litiumminedriften har oplevet en enorm vækst i de seneste år, grundet en øget efterspørgsel på batterier til eldrevne køretøjer. Siden 2017 er tonnagen øget med 275% og år-til-år væksten er steget med 30% - en tendens der forventer at fortsætte i de kommende år. Chiles mineindustri står over for en række bæredygtighedsudfordringer. Det meste af den chilenske minedrift finder sted i Atacama-ørkenen - det tørreste sted på jorden. Særligt vandmangel udfordrer derfor den vandintensive industri. Regionens vand er i stor fare for at blive forurenet pga. minedriften, hvilket har konsekvenser for den omkringliggende fødevareproduktion, der er afhængig af kunstvanding. Chiles minedrift er dertil en energiintensiv industri, der hovedsageligt er afhængig af importerede fossile brændstoffer. I lyset af disse udfordringer og den nationale minepolitik, søger industrien løsninger, der kan reducere det høje forbrug af vandressourcer, elektricitet og brændsel. Mineindustrien er i gang med at omstille sig på tværs af værdikæden, hvilket skaber nye eksport muligheder for danske virksomheder.  

Grøn hydrogen

Grøn hydrogen Det chilenske marked har længe været på listen over potentielle globale producenter af grøn hydrogen. Den spirende hydrogenindustri i Chile trives under forskellige politiske og geografiske forhold. I april 2024, introducerede den nuværende regering en handlingsplan for Chiles grønne hydrogen strategi. Strategien og handlingsplanen vidner om en politisk konsensus om at sikre Chiles rolle på det globale marked for grøn brint. Regeringens målsætning er at opnå 5 GW elektrolysekapacitet i 2025 – forøget til 25 GW i 2030 – med et konkret mål om at producere 200k/ton brint årligt til mindre end 1,5 USD/kg. Geografisk er der derudover stort potentiale for solenergi i Chiles nordlige ørken og for vindeenergi i det sydlige Chile. Dette giver Chile et stærkt afsæt for at producere billig vedvarende energi, som kan understøtte lokal produktion af grøn brint. Indtil videre har Chile i alt 64 Power-To-X projekter i forundersøgelsesfasen, primært i de nordlige regioner. Chiles udvikling af brintproduktionen skaber vigtige muligheder for danske virksomheder på tværs af værdikæden, herunder for rådgivende ingeniører virksomheder med speciale i desalineringsanlæg, opsætning og vedligeholdelse af onshore vindmøller, lagring/opbevaring, skibsfart og havne mv. Industriens behov er mange og en intensivering i den kommercielle aktivitet blandt leverandører, er fulgt i kølvandet på det stadig stigende antal projekter.

Kontakt

Handelschef 

Dagmar Thomsen
+56 (2) 2941 5112