Gå til indhold

takt og tone

Chile er et velorganiseret og velfungerende samfund, der på mange måder ligner Europa.

Man vil ikke komme ud for et større kulturchok i mødet med Chile, og man kommer langt med udvisning af almindelig god opførelse og høflighed. For at komme på bølgelængde med chilenerne, vil det imidlertid være en fordel at sætte sig ind i landets historie og kultur.

Mandlige, chilenske embedsmænd og forretningsfolk bærer normalt habit og slips i arbejdstiden, og deres kvindelige kolleger benytter ofte spadseredragt eller buksedragt. Det forventes, at udenlandske forretningsfolk i kontortiden – især ved besøg i ministerier o.l. – klæder sig tilsvarende præsentabelt. Ved afslappede, uformelle sammenkomster benyttes ofte almindeligt fritidstøj (uden slips).

Det er chilensk kutyme, at der allerede ved første møde - i såvel social som i forretningsmæssig sammenhæng gives ét kindkys, hvis den ene er kvinde. Mødes to mænd gives der hånd som i Danmark.

Chilenerne har dobbelt fornavn og efternavn, med efternavn fra fædrene og mødrenes side i nævnte rækkefølge. Ved til- og omtale samt i skriftlige henvendelser, benyttes imidlertid oftest kun det første fornavn samt det første efternavn. Juan Antonio Gómez Sánchez tiltales og omtales derfor som (Señor) Juan Gómez.