Fødevarer og landbrug
Med tempereret klima mod nord, middelhavsklima i de centrale dalregioner, og køligt samt fugtigt klima i Andesbjergene, har Chile gunstige geografiske forhold for mangfoldig fødevareproduktion. Chiles hovedeksport inden for landbrug- og fødevaresektoren omfatter svinekød, fjerkræ, fisk, vin, frugt og mejeriprodukter.
Med ny klimalovgivning står Chiles landbrug dog overfor øgede krav om at omstille til bæredygtig produktion. Danmark har mere end 40 års erfaring i miljøregulering af husdyrproduktion og 30 år med dyrevelfærdsregulering. Det betyder at danske virksomheder har udviklet mange af de teknologiske løsninger, som Chile har brug for til at løse nogle af de udfordringer, deres svine- og fjerkræsproduktion står over for. Også inden for akvakultur har danske virksomheder udviklet udstyr og teknologi, der efterspørges i Chile.
Trade Council på den danske ambassade i Santiago er klar til at assistere din virksomhed i at navigere i Chiles fødevare- og landbrugssektor. For at høre mere om jeres muligheder, kontakt vores eksportrådgiver Sacha Dalibor Garafulic, [email protected], +56 (2) 2941 5101
Svinesektoren
Chile har en veludviklet svineindustri og rangerer på en 16. plads i USDA’s opgørelse over global svinekødseksport i 2023. Den chilenske svinesektor er centreret omkring fire store producenter, der sammen kontrollerer 80 % af produktionen, og som for det meste har integreret alle aspekter af værdikæden (foder, produktion, slagtning og videreforarbejdning, kommercialisering).
Det chilenske og det peruvianske marked inden for svinesektoren har mange ligheder trods de er forskellige i størrelse og udviklingstrin. Det peruvianske marked er også relativt koncentreret med få store virksomheder, men med en større gruppe af mellemstore og mindre virksomheder.
De chilenske og peruvianske svineproducenter kigger mod Danmark for at få inspiration til at øge effektivitet, produktivitet, bæredygtighed og miljøstandarder i deres svineproduktion. De ser blandt andet mod danske løsninger inden for eliminering af antibiotika i svineproduktionen, vandbesparing og vandrensning, køleteknologi, genbrugsemballage mm.
I 2023 vedtog Chile ny lovgivning, der skal regulere lugt fra svineindustrien. Den nye lovgivning er den mest ambitiøse i regionen, hvilket skaber endnu mere efterspørgsel på danske løsninger i svineindustrien.
Fjerkræ
Chile har en veludviklet fjerkræsindustri og stod i 2023 for 0.7 % af den globale kyllingekødsproduktion. Den chilenske fjerkræsindustri er domineret af store fjerkræsproducenter, der råder over en fuldt integreret værdikæde (foder, ægproduktion, udklækning, forarbejdning etc.)
Også inden for fjerkræsproduktionen ser Chile mod Danmark for at få inspiration. Dansk viden og teknologi har bragt dansk kyllingekød i førertrøjen [MBH1]inden for salmonellabekæmpelse med forekomster nede på omkring 1%. Det er man opmærksom på i Chile, hvor danske løsninger inden for salmonellabekæmpelse efterspørges.
I kølvandet på Chiles ambitiøse klimamål søger flere fjerkræsproducenter også input til, hvordan de kan øge bæredygtighed og miljøstandarder i produktionen. Her bliver danske løsninger inden for køleteknologi, vandrensning, samt vandbesparing efterspurgt.
Akvakultur
Chile er kendt for dets vidstrakte kyst, rene vand og særdeles næringsrige marineressourcer. Det tempererede vand i nord og central Chile og det kolde hav i syden giver enestående betingelser for fiskeopdræt.
Med over en tredjedel af verdensmarkedet, er Chile lige i hælene på Norge i konkurrencen om at være verdens største eksportør af laks. I dag udgør fiskeriindustrien og akvakultursektoren den tredjestørste eksportsektor i Chile. I begge sektorer efterspørges i høj grad udstyr og teknologi, og det har åbnet døren til Chile for en lang række danske leverandører af udstyr og viden til sektoren.